Szakmai tanácsadás

Igény esetén beépítés kedvező áron.

Szállítás előre egyeztetett időben, kedvező áron.

Ablakturkáló.hu

Mit ajánlunk

-Minőség kedvező áron.
 

-Házhoz szállítás kedvező áron.

-Rugalmas nyitvatartás.

-Egyedi kedvezmények.


        

Az energiapazarlás, a fűtési- és áram költségek, az energiaárak folyamatos, drasztikus növekedése, a környezetszennyezés fokozódása miatt az állam rendeletben előírta minden új lakás építőjének, hogy ingatlana energiatanúsítvánnyal rendelkezzen.  2012-től a használt épületekre is kötelező lesz kiállítani az energiatanúsítványokat.
Sokan talán feleslegesnek tartják a tanúsítvány beszerzését, de 2012-től csak ezzel a bizonyítvánnyal lehet majd eladni vagy bérbe adni az ingatlanokat. A házak, lakások zöldkártyáinak kiállítása tehát alapjaiban fogják megváltozni az ingatlanvásárlás és forgalmazás eddig kialakult rendszerét. A szakértők szerint akinek a jövőben nem lesz ilyen okmánya, annak a lakásának piaci értéke csökkenni fog. De az okmány hiánya a hitelbírálatkor is érzékelhető lesz: a rosszabb besorolású energiatanúsítványra kevesebb hitelt adnak majd a bankok.

Mit mond a rendelet?

A kormány 176/2008. számú rendelete értelmében 2009. január 1-jétől az ingatlanok használatbavételi engedélyéhez, tartós – egy évet meghaladó – bérbeadásához, 1000 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén Energetikai Tanúsítvány kiállítása szükséges. Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás, adásvételéhez energetikai tanúsítása rendeletben megszabott árakkal 2011. december 31-ig önkéntes. Tehát a közokiratnak a beszerzése2012. január 1-e után kötelező, de fontos tudni, hogy ettől a dátumtól az elkészítés díját már a szabad piaci ár határozza meg.

Megéri?

Háztartási gépeket úgy választ az ember, hogy figyelembe veszi, hogy az mennyit fogyaszt. Ha takarékos, akkor megéri a vétel, ha nem, akkor meg otthagyja. A lakások zöldkártyája ugyanebben fog segíteni: bár még sok a kérdőjel a tanúsítványok körül, az mindenesetre biztos, hogy az ingatlanok  energiafogyasztását egy tízfokú skálán jelölik majd: az „A” lesz a legtakarékosabb, az „I” a legpazarlóbb. A társasházak rosszul záródó ablakait tehát már most érdemes kicserélni, de a paneloknál is egyre inkább sürgetővé válik a korszerűsítés. A tanúsítás egyébként speciális vizsgálatot igényel: egy-egy épület energiafelhasználását több órás felmérés után számolják ki. A szakemberek ilyenkor többek között a hőhidakat, csatlakozási éleket, nyílászárók minőségét és tulajdonságait is kivizsgálják, kiszámolják az épület, lakás fűtési hőigényét. Megvizsgálják az épületgépészeti rendszereket, kiderítik, mennyi energiát igényel a fűtés és a melegvíz előállítása. Figyelembe veszik az esetleges légkondicionálók, szellőztető berendezések energiafelvételét. Vizsgálják a világítás módját és energiaigényét is. Megnézik a falban futó elektromos hálózat anyagát, a vezetékek átmérőjét. Ha ezek a vizsgálatok jól sikerülnek, s a szakemberek egy olyan bizonyítványt adnak, amely szerint az ingatlan kellően energiahatékony, akkor jó eséllyel talál majd új gazdát a lakás. A jó kategóriába besorolt lakást egyébként bérbe adni is könnyebb lesz, hiszen a bérlőnek sem mindegy, hogy mennyire takarékos- vagy épp pazarló az ingatlana, amelyben egy darabig élni fog.

 

Forrás: ingatlan.net